03-12-05

Mozart

Dag kleine Jonas,

Mama is aankopen gaan doen, terwijl ik met jou thuis gebleven ben. Je hebt lang geslapen, en nu zit je rustig in je relaxje naar je pluchen hondje Woefie te kijken. Op de achtergrond klinkt zachtjes een pianosonate van Mozart.

Zoals je nog wel zal ervaren, ben ik een groot muziekliefhebber. Van allerlei stijlen klassiek over jazz en folk tot rockmuziek, ik ben een echte veelvraat op muzikaal vlak. Het gebeurt bijna nooit dat er geen radio of CD speelt als ik thuis ben. Maar nu jij er bent, heb ik toch mijn gewoontes toch wat moeten aanpassen.

Hoe graag ik ze ook hoor, er zijn bepaalde stijlen en genres die ik beter niet speel met zo'n klein kindje als jij in huis. Als je slaapt, willen we je niet wekken, en als je wakker bent, word je van sommige muziek te nerveus. Door jouw aanwezigheid is dus de rustigere muziek gaan overheersen: geen stevige rock meer of zware Mahler-symfonieën, maar sfeervolle, aangename dingen. En vooral: Mozart.

Ik heb vaak gehoord en gelezen dat muziek uit de klassieke stijlperiode, en dan vooral Mozart, een positieve invloed op de ontwikkeling van kleine kindjes zou hebben. En vermits ik die muziek zo al erg graag hoor, wil ik die kans natuurlijk niet onbenut laten. Vandaar dat je al een uitgebreid rantsoen pianosonates, -concerti en symfonieën van het Salzburgse genie hebt mogen verwerken. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. En ik koester ook de stille hoop dat deze muziek je hierdoor zo vertrouwd zal worden, dat je er later ook open voor zal staan.

Natuurlijk weet ik niet hoe je muzikale smaak zich zal ontwikkelen. Zoiets kan je niet forceren. Zal je wel muzikaal zijn? En zo ja, zal je "papa's muziek" wel graag horen? Het is normaal dat kinderen hun eigen smaak ontwikkelen, en zich hierbij tegen die van hun ouders afzetten. Dat moet ik kunnen aanvaarden. Ik hield ook niet van alle muziek waar mijn papa naar luistert. Maar de ervaring heeft geleerd dat ik in de loop der jaren meer en meer zijn smaak ben gaan appreciëren. En nu luister ik, naast de dingen waar hij nog steeds geen boodschap aan heeft, ook naar muziek die hij me leren kennen heeft. Zal het ons ook zo vergaan? Ik ben benieuwd. Intussen zal ik je met zoveel mogelijk muziek in contact brengen, wanneer je er de leeftijd voor hebt. En trachten je er geen afkeer van te geven: overdaad schaadt. En dan zien we wel hoe het loopt...

Je muzikale papa.

18:40 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

muziek ikben het helemaal met je eens over de muziek.
baat het niet dan schaad het niet!!
en die rustige klanken kan alleen nog maar meer relaxen zeker als je het als achtergrond muziek gebruikt!!
alvast een heel goed en fijn weekend samen met je je vrouw en Jonas!!
groetjes van mij,

Gepost door: jolanda | 07-12-05

De commentaren zijn gesloten.