03-08-05

Afwas

Dag kapoentje.

Ik heb net de vaat gedaan. Daarmee ben ik gewoonlijk zo'n uurtje zoet. Oorspronkelijk deden mama en ik dat altijd samen. We hadden zo onze vaste rolverdeling: zij waste af, ik zorgde voor het afdrogen en wegzetten. Zo met zijn tweetjes de vaat doen, dat is best aangenaam. Het is een moment dat je samen aan iets bezig bent, dat je tijd hebt voor elkaar. Een rustpunt in een drukke dag, waar je gezellig wat kan praten.

Ik herinner me dat ik ooit eens een dame hoorde vertellen dat bij haar thuis de afwas heilig was. Geen vaatwasmachine, gewoon met de hand, een gelegenheid om bij te praten. Het was zelfs zo dat als haar grotere kinderen wat te bespreken had, ze haar vroegen om samen af te wassen. Dat is me altijd bijgebleven. Bij ons is er ook geen vaatwasmachine, uit plaatsgebrek, en omdat we met zijn tweetjes niet zoveel vuil maken. En dus ook een beetje voor de gezelligheid...

Maar sinds mama zwanger is, moet ze het kalmer aan doen. Zeker in de beginmaanden was het belangrijk dat ze rust nam. Ze is zelfs twee maanden niet mogen gaan werken van de dokter. En dus neem ik sindsdien de afwas alleen voor mijn rekening. Het "samen"-aspect is nu wel tijdelijk verloren gegaan, maar toch blijft ik het graag doen.

Veel mensen zien afwassen als een onaangenaam karwei, iets waar je nu eenmaal moeilijk onderuit kan. Ik heb echter geleerd dat een bezigheid als afwassen een mooi moment kan zijn. Het hangt ervan af hoe je er tegenaan kijkt. Natuurlijk is er de voldoening van de gedane taak. Maar voor mij heeft zo'n uurtje afwassen iets rustgevends, iets meditatiefs. Je kan je gedachten laten afdwalen, of helemaal nergens aan denken. Of naar mooie muziek luisteren, zoals dat prachtige concert op de radio vanavond.

Ik wens je toe dat je later ook zal leren de mooie kant van de dingen te zien, de verborgen rijkdom in het alledaagse en het gewone. Dat is een eigenschap die je mee een gelukkig mens kan maken. Ik zal dan ook mijn best doen om je dit voor te leven.

Je afwaspapa.

22:50 Gepost door Squonk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

fijn weekend voor jou en je vrouw.

Gepost door: jolanda | 05-08-05

De commentaren zijn gesloten.